Bij binnenkomst ruik je bij ons de geur van verse filterkoffie uit de Moccamasters. Voor de theeleuten staan er drie potten verse thee in wisselende smaken klaar op theelichtjes. Daarnaast bakken we ’s morgens vroeg altijd wat lekkers voor bij de koffie. Natuurlijk hebben we ook water (plat en bruis) en aangezien wij in Drenthe het beste kraanwater ter wereld hebben, halen we dat niet in flessen uit Spa maar gewoon, inderdaad, uit de kraan. Maar ook wij zijn wel eens zat van de koffie en thee en de glazen water, daarom hebben we ook een grote koelkast gevuld met fris en sapjes. En dan staan er ook nog standaard potten met (pure) chocola en een schaal met vers fruit. Want koekjes eten om alert te blijven werkt alleen maar averechts is onze ervaring….
De lunch maken we zelf. En als onze groepen tot laat blijven of zelfs blijven overnachten, dan maken we ook het diner zelf. Wij vinden koken namelijk leuk en we houden enorm van goed en lekker eten. We werken met verse producten, niets kant-en-klaar en we kiezen daarnaast bewust waar het gaat om eten en drinken. We zijn kritisch en hebben als belangrijkste stelregel dat wij onze gasten niets serveren wat wij zelf ook niet zouden eten of drinken. Zelf gemaakte soep en salade bij de lunch en altijd weer verrassende gerechten bij het diner. En die moeten echt lekker zijn, want ‘prima’ vinden wij gewoon niet goed genoeg. Daarnaast zijn wij groot voorstander van ‘lokaal’. Dat betekent dat de verse bloemen die je overal bij ons in huis ziet afkomstig zijn uit onze tuin en/of van bloemenstallen van kwekers in de omliggende dorpen, dito geldt voor de bessen en aardbeien bij de lunch. Brood halen we van de bakker in het dorp, vleeswaren komen van de lokale slager, de honing wordt gemaakt door onze overbuurvrouw (waarvan de bijen bij ons in de tuin vliegen) en de eieren komen van de kippen van de overbuurjongen. Lokaler wordt het niet. Naast lokaal zijn wij ook alert op dierenwelzijn. Geen gesleep met dieren over internationale grenzen en dus alleen Nederlands vee, koeien horen in de zomer in de wei en varkens en kippen horen te scharrelen. Een uitdaging bij het inkopen, maar ook een principekwestie. En ook qua drinken ligt de lat hoog. Daarom kopen wij Moj Lemonade, daarin zit vers fruit, zuiver bronwater, koolzuur en een klein beetje ruwe rietsuiker, verder niets. De enige uitzondering is cola, noem het een quilty pleasure, maar dan wel de enige echte, namelijk CocaCola. En onze sapjes komen van het Drents Goed. Puur sap, punt. Ook de eventuele borrel aan het eind van de dag ontkomt niet aan ons kritisch oog. Alleen bier van Maallust uit Veenhuizen; lokaal, ondernemend én eigenzinnig en wijn van Streuer uit Grolloo; ooit in een recensie een “monomane Francovinofiel” genoemd, wiens wijnen je alleen in de beste restaurants van het Noorden ziet.