Opleiden en Ontwikkelen

Een wijs man heeft ontwikkelen ooit kernachtig samengevat: in je jeugd raak je ingewikkeld, wanneer je ouder wordt, moet je jezelf ontwikkelen. Ontwikkelen is naast het aanleren ook en vooral afleren. Beiden vraagt dat je bereid bent om te leren van ervaringen en zelfonderzoek te doen. Bij Eemster33 zijn wij groot voorstander van deze beide invalshoeken. Het zelfonderzoek en ervaringsgericht leren staan centraal in leergangen die wij ontwikkelen en de aanpak die wij bij klanten hanteren in onze trajecten van organisatieontwikkeling. We benutten de tweestrijd tussen hoofd en hart, ratio en passie, ordening en drift. We bieden interventies die het bedrijf, de leidinggevende én de mens dienen. Onze programma’s gaan uit van de overtuiging dat het ‘ik’ een krachtig instrument is voor verandering. We zoomen in op wie je bent, wat je denkt, waar je vandaan komt en zoomen uit op wat je doet, wat je drijft en welke invloed je hebt op anderen. We vergroten het bewustzijn van eigen kennen en kunnen. Deelnemers aan onze ontwikkelingstrajecten werken aan de eigen autonomie en vergroten hun creativiteit, waardoor het besef van de rijkdom aan handelingsmogelijkheden toeneemt. Breken met de regels en anders denken. Ze gaan naar huis met eigen richting, inspiratie en nieuwe aangrijpingspunten. In veranderingsprocessen ga je voorop en verbind je mensen aan gezamenlijke doelen.

Stilstaan bij iets wat je raakt. Dat wat je geraakt heeft, bekijk je nog eens opnieuw en je overweegt waarom het je geraakt heeft. Het is een soort proevend herkauwen. Ruminatio, het Latijnse woord voor wat koeien met gras doen. Geen betere plek dan Eemster33 om tot deze verstilling te komen.

Ervaringsgericht leren

Ervaringsgericht leren is voor ons in actie komen, heel gericht op een leerdoel. Het gebruik van ratio, waaronder het lezen van managementliteratuur en de zogenoemde ‘zelfhulpboeken’, kan je brengen tot herkenning. Ervaringsgericht leren is een spade dieper, waar je herkenning omzet tot daadwerkelijk kunnen en dus ander gedrag. Door het zelf te ervaren word je daadwerkelijk eigenaar van je leerdoel. Dit geldt voor een individu, maar ook voor teams.

Een boks-clinic is een voorbeeld van ervaringsgericht leren en maakt vaak onderdeel uit van onze aanpak. Bij een boks-clinic ga je een dag lang onder begeleiding van een professionele bokser eerst de techniek van boksen leren om vervolgens in de loop van de dag te ervaren volgens welke patronen jij voelt, denkt en handelt. Voor boks-clinics werken wij samen met Robin van Soolingen, voor meer informatie klik hier

Maar ook schapendrijven en hondenspiegelen leert ons veel over ons gedrag en ook dit zetten we dan ook regelmatig in binnen trajecten gericht op persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. De groep maakt eerst middels een uitgebreide toelichting en demonstratie kennis met het principe van schapendrijven en het inzetten van honden hierbij. Vervolgens gaat de groep middels gerichte opdrachten zelf aan de slag, waarbij er vele links worden gelegd met het handelen van een professional: samenwerken, communiceren, leiderschap tonen en accepteren, rollen in een groep, overtuiging en ambitie. Voor schapendrijven en hondenspiegelen werken wij samen met Pim en Jolyn van Sheepdog Services, voor meer informatie klik hier.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op. Ontwikkelen is altijd maatwerk.